Det har varit en lång och smärtsam rättsprocess för den nu 17-åriga flickan som nu lever skyddad på hemlig ort sedan omhändertagandet på julafton 2015. Foto: SVT

Två döms för förberedelse till äktenskapstvång i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten dömer föräldrarna till en då 13-årig flicka från Syrien för förberedelse till äktenskapstvång. Den man som skulle gifta sig med flickan frikänns. Påföljden för föräldrarna bestäms till villkorlig dom utan dagsböter eller krav på samhällstjänst.

I domen skriver hovrätten att man anser, precis som tingsrätten, att flickan har förmåtts att ingå en förbindelse med mannen genom att hennes utsatta belägenhet har utnyttjats. Förekomsten av äktenskapskontraktet sammantaget med vad som i övrigt förevarit är dock inte tillräckligt för att det ska vara fråga om en äktenskapsliknande förbindelse enligt de regler som gäller inom den grupp som familjen tillhör, det vill säga muslimer från Syrien. Brottet är därmed inte fullbordat. Rätten är enig.

Förberedelse istället för försök

Hovrätten ändrar dock tingrättens dom i ett avseende, föräldrarna döms för förberedelse till äktenskaptvång istället för försök till äktenskaptvång. Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att försökspunkten ännu inte hade uppnåtts. Mannen frias även av Hovrätten.

– Det var väntat. Han har ju inte känt till att hon kände sig tvingad och när han fick veta det backade han ur, säger mannens advokat Mats Hellman.

Straffvärdet för gärningen uppgår enligt hovrättsdomen till sex månaders fängelse. Men då ingen av föräldrarna förekommer i belastningsregistret och brottet i sig inte i sig är skäl för fängelse, blir påföljden för föräldrarna villkorlig dom utan dagsböter eller krav på samhällstjänst.

Smärtsam process

Det har varit en lång och smärtsam rättsprocess för den nu 17-åriga flickan som lever skyddad på hemlig ort sedan omhändertagandet på julafton 2015. Det var då hon slog larm till polisen och bad om hjälp att komma bort från sin familj och den tio år äldre mannen från Vänersborg, som friat till henne och som regelbundet besökte dem på flyktingboendet i Årjäng.

Hon har berättat att familjen hotade att döda henne om hon kontaktade polisen, men skräcken för att tvingas leva som gift och föda barn drev henne att söka hjälp.

”Om man ska leva i ett fängelse kan man lika gärna dö”, sa hon i en intervju i våras.

Föräldrarna dömdes i tingsrätten

Tingsrätten dömde i våras de två föräldrarna till villkorliga straff för försök till äktenskapstvång, medan mannen friades helt.

Domen överklagades av såväl åklagare Pia Hammar, flickan, via sitt ombud Björn Karlsonius och de dömda föräldrarna.

Pia Hammar klagade då hon ansåg att samtliga tre skulle dömas för äktenskapstvång, fullbordat brott. Även flickan ville att alla tre ska dömas medan föräldrarna ville bli helt friade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försök till äktenskapstvång i Värmland

Mer i ämnet