Bolagen har lurat äldre personer. Foto: TT

KO: Karlstadsföretag lurade äldre – döms för brott

Uppdaterad
Publicerad

Två Karlstadsföretag, Svenska Elbolaget och Svenska Telebolaget som sålde el- och telefonabonnemang via telefon, döms nu i Patent- och marknadsdomstolen för överträdelse av bland annat marknadsföringslagen.

Enligt Konsumentverket, KO, har bolagen lurat framför allt äldre personer.

Att döma av anmälningarna till Konsumentverket riktade bolagen in sig på äldre personer, de flesta över 80 år. Även den som hade nixat sin telefon blev uppringd och säljarna fortsatte att övertala, trots att den uppringde försökte avsluta samtalet.

LÄS MER: ”Vi fick listor på äldre att ringa”

SVT Granskar telekombranschen

– De har ringt till nixade nummer. Sedan har de lurat på framförallt äldre personer, jag tror inte vi har någon anmälan som är under 72 år, de flesta har varit 80 och upp till 100 år och ofta har det varit svårt sjuka personer och de har kurat på dem telefon- och elabonnemang som man absolut inte anser att man har beställt, säger Carolina Andersson, processråd på Konsumentverket.

LÄS MER: Två Karlstadföretag bland årets mest anmälda

Personerna bakom bolagen hålls ansvariga, en av dem, en Karlstadsbo var verksam i båda bolagen.

Riskerar vite på en miljon

Personen bakom Svenska Elbolaget riskerar ett vite på en miljon kronor om hen skulle bryta mot domstolens förbud och krav. Bolaget ska betala en marknadsstörningsavgift på 120.000 kronor.

Svenska Telebolaget ska betala en marknadsstörningsavgift på 350.000 kronor. Bolaget och de båda personerna bakom riskerar ett vite på en miljon kronor vardera om de bryter mot domstolens förbud och krav.

LÄS MER: Så hänger företagen ihop

SVT söker företrädare för företagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Granskar telekombranschen

Mer i ämnet