Foto: SVT

Tyst protest i Karlstad mot utvisningar till Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i landet hölls tysta manifestationer mot utvisningar till Afghanistan.

I Karlstad manifesterade ett 80-tal personer under tisdagskvällen på torget för Ahmad Alizade som var en av drygt 50 personer som flögs till Afghanistan under natten.

Med bilder av 19-årige Ahmad Alizade om halsen stod människor från hela Värmland i en cirkel under parollen ”Circle of silence”.

– Han var en ödmjuk och kärleksfull kille som hade anpassat sig till ett liv här i Sverige, säger Kristoffer Kullberg som haft Ahmad boende hos sig.

Ahmad bodde och gick på gymnasiet i Karlstad, men har sedan några månader väntat på sin utvisning i förvaret i Märsta utanför Stockholm. Under tisdagskvällen fördes han till planet som skulle ta honom till Kabul, samtidigt som flera av hans vänner och bekanta stod hand i hand på torget i Karlstad.

– Vi kommer som privatpersoner. Det här håller på att gå överstyr. Vi som hjälper de här pojkarna påverkas ju också när de utvisas. Civilsamhället tar stryk, säger Viktoria Sterner från volontärnätverket Vi i Världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.