Unik maskinreparatör

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var femte värmländsk ungdom saknar ett jobb. En som lyckats skaffa ett jobb är den nyblivna studenten Rebecka Philipsen i Säffle.

SVT Nyheter Värmland träffar 18-åriga Rebecka Philipsen på hennes sommarjobb i Säffle. Hon arbetar med att reparera skogsmaskiner.

– Det är kul med nya utmaningar varenda dag, varierande jobb. Jag har tyckt om större maskiner och lastbilar sedan jag var fjorton år. Jag fastande för det helt enkelt, säger hon.

Första tjejen

För några veckor sedan tog hon studenten från inriktningen lastbil och mobila maskiner på trafik- och fordonsprogrammet på Nobelgymnasiet i Karlstad. Det gör henne unik, ingen kvinna har tidigare tagit studenten från den inkriktningen. Och Rebecka tror att det kan bero på att det är tungt och mansdominerat.

– Jag har haft det väldigt lätt här, för de är väldigt trevliga att jobba med. Men jag kan tänka mig att om det kommer in en tjej bland tio pojkar, så är det nog inte samma slags nivå utav humor och skillnader i hur man beter sig. Fast jag vet inte hur andra tänker.

Är det det här du vill jobba med hela livet?

– Ja, jag hoppas jag kan jobba med det hela livet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.