– Jag tror att det här är kopplat till situationen i övrigt i samhället och att vi inte behöver oroa oss för det här, säger Helena Pallin som är chef för avdelningen för centrala stödfunktioner på Karlstads universitet. I videon förklarar hon vad hon tror att avhoppen beror på. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Universitetet: Mer än dubbelt så många avhopp

Publicerad

Antalet studenter som hoppar av sina utbildningar på Karlstads universitet har mer än fördubblats jämfört med i fjol. Det är en ökning som inte motsvaras av det ökade antalet antagna studenter. Men universitetsledningen tar avhoppen med ro.

Under de tre första veckorna av årets hösttermin hoppade hela 424 studenter av en kurs medan 43 hoppade av ett program. Det kan jämföras med hösten 2019 då motsvarande siffror var 209 avhopp från kurser och 20 från program.

– Jag tror att det här är kopplat till situationen i övrigt i samhället och att vi inte behöver oroa oss för det här. Men det är klart skulle det se ut så här flera terminer i följd så behöver man nog fundera lite över det, säger Helena Pallin som är chef för avdelningen för centrala stödfunktioner på Karlstads universitet.

Höstens avhopp är procentuellt långt högre än vad som enbart skulle motsvaras av den ökade antagning som rått i höst. I år antogs 13 373 studenter mot 11 492 i fjol. Det är en ökning om 16 procent. Ökningen av avhopp är dock hela 104 procent.

I videon ovan förklarar Helena Pallin vad hon tror att de ökade avhoppen beror på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.