Upplageraset kommer att få konsekvenser för det demokratiska samhället. Det säger Mikael Karlsson, professor i medievetenskap, som är oroad över utvecklingen.

Upplageraset en fara för demokratin

Uppdaterad
Publicerad

Upplageraset för länets stora tidningar kommer att få konsekvenser för debatten och det demokratiska samhället. Det säger Mikael Karlsson, professor i medievetenskap, som är oroad över utvecklingen.

– Det innebär att vi får färre journalister som granskar den offentliga makten och vi får också färre människor som tar del av den viktiga granskningen, säger han.

Vad utvecklingen beror på menar han är att människor överlag inte tycker att journalistik inte är så intressant att lägga pengar på när utbudet av kanaler är så stort som det är idag. Han menar att folk lägger mer pengar på media nu är förr, men inte på journalstik.

– Man lägger hellre pengar på att kunna se exempelvis fotboll eller hockey, säger Mikael Karlsson, professor i medievetenskap

Siffrorna ökar något på de digitala upplagorna, men där följer inte intäkterna med på samma sätt. Och det är problematiskt menar Mikael Karlsson.

– Pengarna är inte desamma intäktsmässigt digitalt som de är på papper.

Han menar också att utvecklingen är oroväckande ur ett demokratiskt perspektiv.

– Det finns anledning att vara orolig som samhällsmedborgare. Journalistiken fyller en viktig funktion. Vi vet från forskning att människor som tar del av nyhetsjournalistik är bättre upplysta om hur politiken fungerar, de går oftare och röstar. Tar man bort journalistiken ur den ekvationen får man motsatt effekt.

Journalistiken är ju ifrågasatt, inte minst från en så högt uppsatt person från USA:s president. Hur stor roll tror du det spelar för den här utvecklingen?

– Jag tycker det är bekymmersamt att det finns en så vass kritik mot journalistiken. För folk har generellt ett ganska stort förtroende för journalistiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.