Länsstyrelserna i Mellansverige får besluta om jakt på varg i vinter. Det meddelade Naturvårdsverket i dag. Foto: TT

Upplagt för jakt på varg i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket beslutade på måndagen att ge länsstyrelserna i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet, där Värmland ingår, rätt att besluta om licensjakt på varg i vinter.

I beslutet konstateras att vargstammen enligt den senaste inventeringen ligger långt över referensvärdet på 300 djur.

– Det finns relativt stort utrymme för jakt, säger David Höök, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Värmland.

Enligt vinterns inventering finns 460 vargar i Sverige, alltså betydligt fler än den nivå på 300 djur som fastställts för att stammen ska anses ha så kallad gynnsam bevarandestatus.

Nu öppnar Naturvårdsverket för jakt i vinter, och överlåter åt länsstyrelserna i Mellansverige att besluta om hur många djur som kan skjutas.

Vargstammen långt över miniminivån

I det så kallade mellersta rovdjursförvaltningsområdet är miniminivån för stammen satt till 28,5 föryngringar, alltså cirka 280 vargar. Vid vinterns inventering räknades 40,83 föryngringar, drygt 400 djur.

– Det är den största skillnaden mellan miniminivån och inventeringsresultatet på senare år. Det finns ett relativt stort utrymme för jakt, säger David Höök, vilthandläggare på länsstyrelsen i Värmland.

Länsstyrelserna beslutar

Nu ska länsstyrelserna i  Värmland, Dalarna, Gävleborg, Stockholm, Västmanland, Västra Götaland, Uppsala och Örebro län enas om hur många vargar som kan skjutas, och var det kan bli aktuellt med jakt.

– Vi måste alltid göra övervägningar och ha en marginal så att vi inte riskerar nivån på 300 djur, säger David Höök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.