Utbildning skrotas – eleverna får inte gå klart

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna i årskurs två på industritekniska programmet i Åmotfors fick för några veckor sen veta att deras utbildning läggs ner, innan de ens läst klart sina tre år. Istället erbjuds de plats i Arvika, på ett annat program.

Med bara några veckor kvar på höstterminen får eleverna i årskurs två på reparation- och underhållsprogrammet vid Eda teknikcenter veta att deras utbildningen läggs ner i vår. De erbjuds, efter jul, plats på Taserudsgymnasiet i Arvika för att de ska kunna fullfölja sin gymnasieutbildning. På Svetsprogrammet.

– Det är riktigt tråkigt tycker jag. Det är ingen linje jag valt, säger Marcus Magnusson, elev i IN16.

Han får medhåll av sina klasskamrater.

– Nu är det lite bortkastad tid, man får gå om och börja på en annan inriktning, säger Magnus Strömblad, elev i IN16.

LÄS MER: Eda blir av med utbildningar

Starkt kritik mot kommunen

Eda kommun tog beslut i våras att avveckla gymnasieskolan i kommunen. Men det var för knappt två veckor sen som eleverna fick veta, att de måste byta skola för att kunna läsa klart gymnasiet. Föräldrarna är kritiska till hur kommunen hanterar det hela.

– Under all kritik! De har lovat sen flera år tillbaka att industriprogrammet inte ska bli nerlagt, att de här barnen ska få gå färdigt. Men politikerna står tyvärr inte för det de har lovat, säger föräldern John-Erik Aronsson.

Politikerna i Eda uppger att det ligger ekonomiska skäl bakom beslutet.

– Det är alltid olyckligt när man ändrar förutsättningarna vid studier. Men vi har en dålig ekonomi i Eda kommun. Det här är ett sätt att spara och satsa på grundskolan som är lidande, säger Bo-Inge Nilsson (HEL), tillträdande ordförande i bildningsutskottet i Eda kommun.

Bo-Inge Nilsson tror inte att bytet till svetsprogrammet kommer bli något större skillnad för eleverna.

– I Eda hade man serviceinriktning och det har inte Arvika men de har, som jag förstått det, lovat att ha en inriktning mot service också, säger Bo-Inge Nilsson (HEL).

Tre får ingen plats

Tre av eleverna på programmet erbjuds inte en förflyttning till Arvika då de saknar behörighet. De blir kvar på Eda tenikcenter under våren men sen är deras framtid oviss.

– Det är nästan det jag tänkt mest på. De har ju inget gymnasium att gå till efter årskurs två, de vet jag inte hur det kommer gå för, säger Marcus Magnusson.

Den tillträdande bildningsnämndsordföranden lovar dock en lösning på det problemet.

– De kommer få forsätta läsa upp sina betyg på IV-programmet men exakt hur det kommer se ut vet jag inte, säger Bo-Inge Nilsson (HEL).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.