Jordgubbsodlaren Anna Wilén i Karlstad känner lättnad över regerings besked över att viss utländsk arbetskraft är undantagen inreseförbudet. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Utländska bärplockare undantag vid förlängt inreseförbud

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen förlänger inreseförbudet till Sverige från länder utanför Schengenområdet med 30 dagar. Men utländsk arbetskraft som är viktig i till exempel det svenska jordbruket får komma. Bland dem finns bärplockare. Beskedet tas emot med glädje av jordgubbsodlaren Anna Wilén utanför Karlstad.

– Det låter fantastiskt!

För jordgubbsodlaren Anna Wilén utanför Karlstad som SVT Nyheter Värmland besökte tidigare i april  är beskedet en stor lättnad.

– Det hjälper vår situation jättemycket, det är nästan så man kan slappna av lite, säger hon. Men inte helt, det kan jag inte göra förrän de är här.

Tanken är att de första av de åtta arbetarna ska komma i slutet av april så bland annat ogräsrensning står på dagordningen.

Mångårig kompetens

I närmare tio år har hon haft samma ukrainska bärplockare på sina jordgubbsfält. Det handlar om mycket mer än att bara plocka bär och erfarenheten gör att de är mer eller mindre självgående vilket i sin tur innebär att Wilén själv kan ägna mer tid åt andra sysslor. De rutinerade arbetarna har en övergripande koll på produktionen och kan avgöra vilka åtgärder som behöver sättas in liksom hur många liter gubbar som kommer att finnas tillgängliga vid varje givet tillfälle.

Det handlar bland mycket annat om att skydda plantorna vid kyla, ha koll på skadeinsekter och när det behövs bevattning. Erfarenheter som de inhemska sommarjobbarna saknar. Enligt Wilén tar det åtminstone tre säsonger innan man kan jobbet tillräckligt bra. Det är därför hennes återkommande och rutinerade arbetskraft är så viktig för verksamheten.

Gränspolisens tolkning avgörande

Syftet med det förlängda inreseförbudet är att minska smittspridningen. Men det finns undantag för särskilt nödvändiga funktioner, exempelvis säsongsarbetare inom jordbruk har en viktig funktion för livsmedelsförsörjningen, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT. I den gruppen ingår just bärplockare.

– Det här kan vara lösningen men allt beror hur gränspolisen tolkar regeringens beslut, säger Anders Johannesson, LRF:s expert i de här frågorna om undantagsreglerna.

Jordgubbar ett ljus i mörkret

Plantorna på Anna Wiléns odlingar tycks i alla fall ha klarat vintern bra och förhoppningen är att det ska finnas gott om gubbar till midsommar.

– Coronaepidemin är ju en anspänning för oss alla så jag tror självplockning blir en bra sysselsättning i sommar. Vi behöver det positiva som en solvarm jordgubbe kan vara.

Tillfälligt inreseförbud

  • Gäller från 19 mars och har nu förlängts till och med 15 maj.
  • Gäller alla utländska medborgare som reser till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.
  • Svenska medborgare omfattas inte.
  • Hindrar inte resor inom EU.
  • Undantag 1: EU-medborgare och personer som har uppehållstillstånd i Sverige får resa in i syfte att återvända till sina hem.
  • Undantag 2: Personer med särskilt angelägna behov eller som ska utföra nödvändiga funktioner får i Sverige resa in. Exempelvis sjukvårdspersonal eller säsongsarbetare i jordbruk.

Källa: Regeringskansliet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.