I klippet berättar smittskyddsläkaren Ingemar Hallén mer om det allvarliga läget med deltavarianten i Värmland. Foto: TT

Utökade analyser i Värmland för att spåra den indiska mutationen

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten kommer nu att utöka analyserna för att spåra spridningen av den indiska, så kallade deltamutationen, av coronaviruset.

Och den stora smittspridningen gör att man börjar i Värmland.

Samtidigt som smittotalen sjunker i stora delar av landet fortsätter de att vara höga i Värmland. Orsaken tros vara att den indiska – deltamutationen – fått fäste i länet.

I hela landet har 71 fall av deltavarianten konstaterats. 25 av fallen har hittats i Värmland. Då är analyserna från det stora utbrottet på Engelska skolan i Karlstad, där 165 personer konstaterats smittade, ännu inte klara.

Coronaviruset i Värmland

– Vi har en samhällsspridning av deltavarianten, konstaterar smittskyddsläkare Ingemar Hallén.

Spridningen av virusvarianten gör att Folkhälsomyndigheten nu utökar möjligheten till analyser för att få en bild av var viruset sprids.

– De har gett besked idag att de utökar möjligheterna, och att en av de regioner som är först är Värmland, säger Ingemar Hallén.

Hör smittskyddsläkaren om den indiska mutationen, och risken att smittas trots vaccination i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet