Arvika sörjde mordet på Kevin. Foto: SVT

Utredningen om Kevinmordet ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Fyraårige Kevin hittades död i Arvika 1998. Två pojkar, fem och sju år gamla, erkände senare mordet i förhör. Men efter att DN granskat fallet ifrågasätts nu tillförlitligheten i utredningen.

Det var en sen augustikväll 1998 som fyraårige Kevin hittades död i vassen i Kyrkviken i Dottevik utanför Arvika. Först trodde polisen att det handlade om en olycka, men snart hittade de märken på Kevins kropp som tydde på att han berövats livet. Senare erkände två pojkar, fem och sju år gamla, mordet.

Barnen förhördes 31 gånger

Tidningen Dagens Nyheter har nu granskat förundersökningsprotokollet från utredningen av mordet. Granskningen visar bland annat att psykologiprofessor Sven Å Christianson, som var sakkunnig i utredningen kring Thomas Quick, tidigt lanserade teorin om att de båda bröderna kunde vara mer än vittnen till mordet. Men undersökningen har kritiserats.

Fallet Kevin

– Eftersom frågorna är så ledande och förhören är så långa är det fullt möjligt att pojkarna svarar endast för att få gå därifrån, säger Sara Landström, som är expert på barnförhör och docent vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet, till Dagens nyheter.

Timslånga förhör och ledande frågor

DN:s granskning visar att de båda bröderna pressades med ledande frågor under timslånga förhör. Experter som tidningen pratat med menar att metoden på punkt efter punkt strider mot hur barnförhör bör utformas. Under elva veckor hördes barnen vid 31 tillfällen, bland annat gjordes tre vallningar, alltså besök på brottsplatsen, med pojkarna.

SVT Nyheter Värmland söker polisens utredare Rolf Sandberg för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet