De väntade sig att 3 000 värmlänningar skulle boka en tid, men fick 15 000 samtal på en halvtimme, berättar Madelene Johanzon, områdeschef för öppenvården. Foto: SVT/TT

Telefonbokningen för vaccinering överbelastad

Uppdaterad
Publicerad

I dag öppnades slussarna för 85-åringar och äldre som vill boka tid för vaccinering mot covid-19. Redan på förmiddagen var telefonlinjen överbelastad och de äldre hänvisas till hemsidan 1177.se för att boka tid med hjälp av e-legitimation.

Cirka 3 000 värmlänningar, födda 1936 eller tidigare, står näst på tur att få sitt vaccin. Det var sedan tidigare klart att det inte omedelbart skulle finnas tider tillgängliga till alla dessa från och med i dag eftersom tiderna kommer fyllas på allt eftersom vaccindoser levereras till Region Värmland.

Nu har trycket alltså blivit så högt på telefonbokningen att det inte går att komma fram över huvud taget. På en halvtimme kom 15 000 samtal till linjen, alltså långt fler än man hade räknat med.

Coronaviruset i Värmland

– Vi har dryga 20-talet personer som sitter och svarar, säger Madelene Johanzon, områdeschef för öppenvården i Region Värmland.

Hon uppmanar alla som vill boka en tid via telefon att ha tålamod och försöka igen senare.

– Det finns mycket tider kvar. Har man inte kommit fram än behöver man inte vara orolig, fortsätter hon.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet