Marknadshyror och ändringar i arbetsrätten är det Håkan Svenneling har svårast att acceptera i uppgörelsen mellan S, MP, C och L. Foto: SVT

(V) i Värmland vill släppa fram Löfven som statsminister

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet i Värmland ställer sig bakom sin partiledare Jonas Sjöstedt som nu är beredd att släppa fram och ge möjlighet för Socialdemokraternas Stefan Löfven att bilda regering.

– Jag gillar inte den här högergiren som Socialdemokraterna gör och det är absolut inget enkelt val att släppa fram Stefan Löfven. Men i det läget vi befann oss i var det här ändå den bästa lösningen, säger Håkan Svenneling, riksdagsledamot från Karlstad för Vänsterpartiet.

Han säger att partiet i Värmland också gett klartecken.

– I lördags gav distriktsstyrelsen med stor enighet sitt stöd, säger han.

Men frågan är vilket inflytande Vänsterpartiet kommer att ha. Den klausul som skrevs in i Löfvens överenskommelse med MP, C och L och som slår fast att V ska utestängas från politiskt inflytande har tonats ner, men finns fortfarande kvar.

– Det är tydligt att formuleringen att Vänsterpartiet inte ska ha något inflytande har skjutits ner. Det är en förändrad retorik, säger Svenneling.

Han säger också att det gjorts en överenskommelse mellan vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven som garanterar Vänsterpartiet inflytande och som innebär att tidigare överenskommelser mellan s och v ska fullföljas.

– Någon slags överenskommelse finns det oavsett om den finns på papper eller ej, säger han.

Enligt Håkan Svenneling är det Sverigedemokraterna som är den stora förloraren och som ställs utan stora möjligheter att påverka politiken.

Vänsterpartiet kommer nu att avstå i statsministeromröstningen på fredag, vilket sannolikt innebär att Stefan Löfven kommer att tillträda som statsminister på fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.