Vargar i flera revir i norra Värmland har försvunnit spårlöst Foto: SVT

Vargar försvunna i norr

Uppdaterad
Publicerad

Vargar i flera revir i norra Värmland har försvunnit spårlöst. SVT Nyheter Värmland har tidigare rapporterat om vargrevir som tömts öster om Klarälven. Nu ser länsstyrelsen samma tendenser även väster om älven.

För länsstyrelsens naturbevakare Per Larsson är det tydligt. Någonting är på väg att hända med vargstammen i de norra länsdelarna.

Revirmarkerande par och vargvalpar försvinner och ersätts av nya, invandrande, vargar i ett tempo man inte sett tidigare.

– Jag ser att revir och flockar försvinner och nya vargar vandrar in. Förr var det samma vargar år efter år, i många år. Så är det inte längre. Det är hög omsättning i stammen, säger Per Larsson, när vi möter honom i skogarna öster om Likenäs.

Ser en tendens

SVT Nyheter Värmland har tidigare rapporterat om hur revirmarkerande par försvunnit spårlöst i flera revir öster om Klarälven. Nu sker samma sak på den västra sidan älven.

– Ja, det är en tendens vi ser även på den västra sidan nu.

Vad kan det bero på?

– Det får andra spekulera i. Jag har ingenting att säga om det.

LÄS MER: Tomma vargrevir i Torsby

Per Larsson är naturbevakare på länsstyrelsen Foto: SVT

Inga stora flockar längre

Enligt länsstyrelsens vilthandläggare David Höök är det som nu sker anmärkningsvärt.

– Ja, vi ser en högre omsättning av vargar även på den västra sidan Klarälven nu. Det finns fortfarande revir i området, men ofta bara par och de byts ut på ett sätt vi inte sett tidigare.

Så ni ser inte längre de stora vargflockarna i norra Värmland?

– Nej, inte för tillfället.

Illegal jakt

Familjegrupper av varg är ofta relativt stabila, säger David Höök. Om de får vara i fred.

Det kan finnas flera orsaker till det som nu sker, menar han. En av dem är illegal jakt.

– Ja, det är någonting som sker som inte är naturligt. Det kan handla om illegal jakt. Vi har inte konkreta misstankar, men det är en stor omsättning av vargar i området.

”Klart uppseendeväckande”

Vargar har försvunnit även i det så kallade Vimyrenreviret som sträcker sig mellan Torsby, Ekshärad och Stöllet. Där inleds vinterns vargjakt den andra januari. Jakten kan nu bli mindre än planerat. Bara två av de sex vargar som får skjutas har hittats.

LÄS MER: Vargar försvunna inför årets jakt

Hur uppseendeväckande är allt det här?

– Det är klart uppseendeväckande. Det är betydligt mer stabilt med vargarna i de södra delarna av Värmland kan man konstatera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar

Mer i ämnet