Foto: SVT

Tomma vargrevir i Torsby

Uppdaterad
Publicerad

Hela området mellan Klarälven och dalagränsen i Torsby kommun är tomt på varg. Det visar vinterns rovdjursinventering. Och polisen misstänker att det är tjuvjägare som tömt området.

Nordvärmland. Snön ligger tung och det råder idealiska förhållanden för rovdjursspårning. Men trots att Länsstyrelsens naturbevakare har lagt åtskilliga timmar på att hitta vargspår öster om Klarälven så lyser de med sin frånvaro.

– Ja, vi hade faktiskt ett revirmarkerande par öster om Likenäs när den första snön föll. De har vi inte träffat på igen, säger Per Larsson som är länsstyrelsens naturbevakare i norra Värmland.

Borde finnas varg

Redan för tre vintrar sedan upptäckte naturbevakarna att fem vargrevir längs Torsby kommuns gräns mot Dalarna var tomma. Sedan dess har ingen nyetablering skett.

– Ja, alltså, det är tomt på den östra sidan om Klarälven. Från Skepparberget i norr till Fastnäs i söder har vi inte lyckats hitta några spår, säger Per Larsson.

Hur borde det se ut då?

– Det borde ju vara något revir i alla fall. Om vi jämför med den västra sidan av Klarälven så har vi ju den motsatta situationen, där har vi vargrevir från norr och hela vägen söderut, säger Per Larsson.

Inga ögonvittnen

Länsstyrelsen informerade polisen om situationen i Nordvärmland redan efter  inventeringen 2014/2015. Och polisen sticker inte under stol med att de misstänker att det är tjuvjakt som tömt de stora skogarna mellan Klarälven och dalagränsen på varg.

– Ja, det finns ju starka indikationer på att så är fallet, naturligtvis, men vi kan ju inte vara säkra. Säker är man först om man är ögonvittne till det som händer och det är ju väldigt sällan vi får tag på någon död varg i dag. De är bara borta, säger polisens jaktbrottsutredare Monica Stöllman.

En utredare

Men trots att polisen misstänker tjuvjakt så utreds ingenting.

– Jag har ju ingen insyn i vad polisen håller på med men det är inget som märks ute i fält, säger Per Larsson.

– Ja, jag tycker det är ett stort problem men det är tyvärr inte mycket vi kan göra åt det på grund av att vi saknar resurser till att vara ute. Vi skulle behöva någon som jobbar enkom med den illegala jakten, säger Monica Stöllman.

I Värmland finns bara en enda polis avsatt för att utreda jaktbrott och hon menar att det behövs resurser ute i fält för att kunna komma någon vart med de misstänkta jaktbrotten.

– Det förekommer ju i många områden, inte bara i norr. Det förekommer i hela länet, kan man säga, olika celler som jobbar i det tysta. Vi behöver ju framför allt mer underrättelse och spaning på den här typen av brottslighet och den verksamheten går till annat inom polisen i dag, säger Monica Stöllman.

Vad tänker du om att man misstänker illegal jakt och att det  ändå inte händer så mycket polisiärt?

– Ja, det är väl ganska ofarligt att pyssla med det då eftersom det inte händer något, konstaterar länsstyrelsen naturbevakare Per Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.