Mindre snörika vintrar gör att man måste utnyttja andra metoder för att inventera varg Foto: TT/SVT

Mildare vintrar försvårar varginventering

Uppdaterad
Publicerad

Snart drar årets varginventering igång i Värmland. Men mildare vintrar med mindre snö gör att man måste hitta nya metoder för att spåra vargen.
– Milda vintrar är en utmaning och blir de ännu mildare har vi ytterligare utmaningar gällande inventeringen, säger Fredrik Wilde som är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Värmland.

Snömängden varierar stort i Värmland mellan olika vintrar men också mellan olika delar av länet. Från månader med snö att spåra varg i till bara ett fåtal dagar per år. Nya metoder är därför i klimatförändringarnas spår nödvändiga.

– Är det varginventering under en barmarksvinter går det samla spillning. Genom DNA i spillningen går det att särskilja och dokumentera familjegrupper, säger Fredrik Wilde.

Värdefullt med vitkameror

Bäst anser han att det blir om man kombinerar insamling av vargspillning med viltkameror.

– Kameror ger gett resultat för att få bra information och är användbart i inventeringen. Det är även viktigt politiskt med kameradokumentation för att kunna presentera föryngring i reviren.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här följer forskarna rovdjurens interaktion Foto: SVT

Vill ha fler kameror

På sikt önskar Fredrik Wilde fler kameror i skogen, på väl utvalda platser, för att underlätta dokumentation och inventering.

– Många kameror och bra samarbete, så tror jag att vi fixar det trots ett mildare klimat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Vargen

Mer i ämnet