Foto: SVT

Vargjakten överklagas till kammarrätten – igen

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 24 vargar ska få lov att skjutas under vargjakten nästa år, ett beslut som överklagats av flera föreningar. Nu tar Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen frågan till Kammarrätten.

Flera föreningar överklagade i november i år att det nästa år ska få skjutas sex vargar i Värmland. Men Förvaltningsrätten i Lulelå valde att avslå alla överklaganden om skyddsjakt på varg.

Läs mer: Överklagan av vargjakten avslås

Nu har Svenska Rovdjursföreningen tillsammans med Naturskyddsföreningen lämnat in en överklagan till nästa instans, Kammarrätten i Sundsvall. Föreningarna överklagar beslutet om jakt i fyra län, vilket innefattar jakt på totalt 24 vargar.

Föreningarna menar att Förvaltningsrätten har hänvisat till gamla inventeringar i sitt beslut, som inte speglar det dagsaktuella läget.

Det är ännu inte klart om Kammarrätten kommer att pröva frågan. Föreningarna yrkar, förutom att Kammarrätten ska avslå tidigare avslag av överklagande och upphäva beslutet om jakt i Värmland och Örebro län, på att om ärendet inte är avgjort innan den andre januari 2017 meddelar om inhibition av beslutet.

Beslutet har tidigare överklagats av en annan förening, men de ansågs inte vara behöriga att överklaga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.