Nätverket Världen i Värmland vill se en omfattande amnesti för asylsökande. Foto: SVT

Världen i Värmland: ”Vi bevittnar en systemkollaps”

Uppdaterad
Publicerad

Volontärnätverket Världen i Värmland är mycket kritiska till behandlingen av Selma Yohannes och andra unga asylsökande och nyanlända i Sverige.

– Det vi bevittnar är en total systemkollaps. Nu krävs en omfattande amnesti för att asylsystemet ska komma ikapp, säger Monica Sturegren, kommunikatör för Världen i Värmland.

Nätverket Världen i Värmland arbetar för att förbättra situationen för unga asylsökande och nyanlända i Sverige.

Behandlingen av Selma Yohannes är bara ett av många bevis för att mottagningssystemet inte längre fungerar i Sverige, menar nätverkets kommunikatör, Monica Sturegren.

Utvisningen av Selma

– Vi är med och bevittnar och dokumenterar en total systemkollaps. De ungdomar vi träffar är helt uppgivna, och vi träffar politiker, tjänstemän och poliser som säger att det här är inte rätt men vi följer bara vårt uppdrag.

”Det handlar om ett barn”

Nätverket vill nu se en amnesti för asylsökande, liknande den som genomfördes 2005 då främst barnfamiljer som varit i Sverige länge fick stanna i landet.

– Då genomfördes en omfattande amnesti eftersom Utlänningsnämnden havererat. Vi är i ett liknande läge nu, så nu tycker vi att man ska sätta stopp och reda ut hur det ska gå till.

Men när det gäller Selma så ska ju hon enligt Dublinförordningen söka asyl i det första landet hon kom till, som är Italien?

– Men då skulle det ha skett från början. Nu har hon bott här och integrerats och känner sig trygg. Dessutom är hon ett barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Selma

Mer i ämnet