Värmen satte stopp för de rekordtidiga kantarellerna

Publicerad

Förra veckan jublade svampföretagarna över den rekordtidiga kantarellsäsongen i de värmländska skogarna – men så kom torkan. Och plötsligt finns det bara uttorkade kantareller kvar.

– Det började jättebra med en rekordtidig start redan sista veckan i juni. Det har aldrig hänt förr. Det såg jättebra ut tills för en vecka sedan. Sedan kom värmeböljan. I går fick vi nästan inte in någonting, säger Ola Hultman på Wermlands skogsförråd.

”De funkar till husbehov”

Förra året, som ju var extremt torrt, fick man på Wermlands skogsförråd i Kil in sex kilo kantareller underi juli. Under samma period i år köptes 15 ton in, men det som såg ut att kunna bli ett rekordår fick alltså ett snopet slut när värmen drog in över Värmland. Helt tomt på kantaraller i skogen är det dock inte.

– Det finns massor med kantareller som står där och är förströrda av torkan. Eller förstörda, de funkar till husbehov, men det går inte att hantera dem kommersiellt, konsterar Ola Hultman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.