Värmland är redo att ge Ukraina stöd

Uppdaterad
Publicerad

Värmland är en del av den samordning av hjälp som Sverige behöver kunna erbjuda Ukraina.

– Framförallt är vi en del av det nationella systemet och i händelse av att det kommer människor som behöver vård från de krigsdrabbade områdena måste vi se till att det finns resurser till det, säger Lars Christensen, biträdande regiondirektör.

Han tror inte att det kommer så många flyktingar från Ukraina till just Värmland och han tror att de flesta som söker sig till Sverige helst vill åka tillbaka så snart säkerhetsläget så tillåter.

– Det är en svår fråga, men om kriget håller på en längre tid kommer vi sannolikt se stora flyktingströmmar och i det avseendet måste vi stå beredda om det kommer till Värmland och väljer att stanna här, säger Lars Christensen, biträdande regiondirektör.

Värmland och kriget i Ukraina

”Bra och fungerande stöd”

Han säger också att det är viktigt att säkerhetsställa att regionen har allt på plats om kriget skulle eskalera. Och det säger han att Region Värmland har.

– Vi jobbar tillsammans med de andra regionerna och Socialstyrelsen för att på en nationell nivå ge Ukraina ett bra och fungerande stöd. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet