Arkivbild på Charlottenbergs camping samt foto på Mia Landin, vd Visit Värmland. Foto: TT/SVT

Värmland hårt drabbat när turismen uteblir

Publicerad

Värmland är det län i Sverige som har näst flest turistnätter visar en ny rapport som baseras på invånarantal. Och nu när de utländska turisterna uteblir i coronavirusets spår påverkas turistnäringen.

– Tappet av dessa besökare är otroligt stort, säger Mia Landin, vd Visit Värmland.

De senaste åren har Värmland varit på plats fyra i Sverigestatistiken över antalet internationella övernattande besökare. Nu har Stockholms handelskammare fördelat statistiken per 10 000 invånare och då hamnar Värmland på andraplats i Sverige över flest turistnätter. 

– Andraplaceringen kan självklart delvis bero på vår befolkningsmängd – något vi förhoppningsvis också är attraktiva för eftersom det är inte trångt i Värmland och du kan tryggt resa hit och fortsatt hålla social distansiering när det är okej att resa igen, säger Mia Landin.

Coronaviruset i Värmland

Turister från andra länder

Norrmän toppar listan över besökarna till Värmland med drygt 400 000 övernattningar förra året. Därefter är det turister från Tyskland och Nederländerna som gärna väljer Värmland. Kina är den internationella marknad som ökade mest förra året med drygt 47 procent fler gästnätter i länet.

– Tappet av dessa besökare är otroligt stort och starkt negativt påverkande för vår näring.

Mia Landin säger att hon hoppas och tror på en sommarsäsong 2020 – men då primärt med ett nationellt resande, hemester i eget närområde men också nationellt – och förhoppningsvis en öppning av gränsen mot Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet