Foto: Privat

Värmlands äldsta slalombacke firar 60 år

Publicerad

I år är det 60 år sedan Värmlands första slalombacke invigdes på Ekesberget i Ekshärad. Med serveringstält, slalomtävlingar och fotoutställning ser Ekshärads slalomklubb tillbaka på många händelserika år. Enligt dem ser även framtiden ljus ut.

– Vi har lyckats väcka ungdomarnas intresse för slalom igen, säger Karin Åslund, ordförande i klubben.

Slalomklubben tjuvstartar redan på fredagskvällen med ett fackeltåg nedför östra sidan av Ekesberget, och det blir starten på jubileumsfirandet för 60-åringen som åtskilliga slalomåkare susat ned för genom åren. Firandet fortsätter sedan på lördagen med invigningstal av kommunalrådet Jens Fischer (OR), klubbmästerskap för barnen och en fotoutställning med bilder ur slalombackens historia.

– Vi hoppas att fler har bilder hemma som de vill ta med hit, säger Karin Åslund, ordförande i Ekshärads slalomklubb.

Tvingades pista backen ”till fots”

Karin Åslund basar inte bara över styrelsen för slalomklubben, hon är också uppvuxen på Ekesberget. Första gången hon stod på ett par skidor i slalombacken var hon bara tre år gammal och från det tillfället minns hon inte mycket. Men hon minns desto bättre de kommande åren, när hon som ung klubbmedlem tvingades trampa snö för att skapa ett bra underlag på den östra sidan av backen, där pistmaskinen inte kom fram.

– Det var vi som var aktiva som tillsammans med våra föräldrar fick trampa upp och ner längs backen med våra skidor på. Det var jättejobbigt, säger hon.

”Det har exploderat med unga”

Nu för tiden finns det en pistmaskin som klarar av även den östra sidan av backen, så nu slipper hon pista manuellt. Istället kan hon ägna sig åt att planera framtiden för klubben, som ser ljus ut tack vare att så många har börjat intressera sig för skidåkning igen.

– Vi är en klubb som är på framfart, de två sista säsongerna har det exploderat med unga här i slalombacken, berättar hon.

Jubileet för Värmlands slalomäldsting Ekesberget avslutas söndagen den 24 mars, med en slalomtävling som klubben har valt att kalla 60-årssvängen. Något som ordförande Karin Åslund ser fram emot med glädje.

– Det blir första gången på väldigt länge som det anordnas en tävling här i Ekshärad, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.