Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hans Olsson, antikvarie och projektledare berätta mer om utgrävningarna i klippet. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Värmlands Museum gör nya arkeologiska undersökningar på Lurö

Uppdaterad
Publicerad

Lurös gåtfulla historia är fortfarande delvis okänd och nu ska Värmlands Museums arkeologer genomföra en ny arkeologisk utgrävning för att försöka datera åldern på den kyrkotillbyggnad man fann vid tidigare utgrävning.

– Att det har bott människor på Lurö sen stenåldern är helt säkert, säger Hans Olsson, antikvarie och projektledare på Värmlands Museum.

Mellan 22 och 31 augusti kommer arkeologerna att utföra arkeologiska utgrävningar på Lurö. Årets undersökningar kommer fokusera på den tidigmedeltida kyrkoruinen och boplatslämningar från stenåldern.

Vid tidigare utgrävningar på ön har man inifrån en tillbyggnad till kyrkan hittat matrester som daterats till mellan 1030-talet och tidigt 1200-tal.

Kanske äldsta i Norden

Dessa dateringar pekar mot att kyrkan kan vara en av de äldsta i Norden.

Vid årets undersökning ska man försöka ta reda på vad kyrkans tillbyggnad kan ha använts till och se hur stor den kan ha varit.

Hör Hans Olsson, antikvarie och projektledare berätta mer om utgrävningarna i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer