Se Hanna Jonasson, regionchef för Företagarna i Värmland och Örebro län, berätta om resultatet av årets Småföretagarbarometer. Foto: Johan Hedlund/SVT

Värmlands småföretagare bäst i Sverige – men oro för framtiden

Uppdaterad
Publicerad

De värmländska småföretagen har gått bäst i Sverige under det senaste året. Det visar resultat från årets småföretagarbarometer.

Men framtidsutsikterna är desto dystrare – och inte enbart på grund av coronakrisen.

Småföretagsbarometern, som publiceras en gång per år av Företagarna, Swedbank samt Sparbankernas riksförbund, presenterade de värmländska siffrorna på onsdagen.

I videon ovan berättar Hanna Jonasson, regionchef för Företagarna i Värmland & Örebro län om resultatet.

Coronaviruset i Värmland

Högsta konjunkturindikatorn

Och ur värmländsk synvinkel var rapporten positiv läsning. Värmland har den högsta konjunkturindikatorn under de senaste tolv månaderna vilket är en betydligt bättre siffra än förra året. Småföretagen ser även positivt på möjligheterna att expandera på sikt, även om den siffran har sjunkit något jämfört med förra året.

Coronakrisen bidrar till pessimism

Däremot råder stor pessimism inför den närmaste framtiden kring en positiv konjunkturutveckling. Det förklaras delvis med coronakrisen men också bland annat bristen på lämplig arbetskraft, svag efterfrågan och höga arbetskraftskostnader.

Undersökningen omfattar totalt cirka 4 000 företag inom det privata näringslivet med 1-49 anställda. I Värmland har 114 småföretag svarat på enkäten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet