Supporterpolisen David Kihlström André berättar hur de kommer jobba på plats i Ryssland – och hur han tror det går för Sverige i gruppspelet. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Värmländsk polis supportar svenska supporters i Sankt Petersburg

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolls-EM är igång och på fredag spelar Sverige sin andra match i gruppspelet när de möter Slovakien på plats i ryska Sankt Petersburg. En som kommer vara på plats är den fotbollsintresserade supporterpolisen David Kihlström André från Karlstad.

Han är en av en handfull svenska poliser som blivit utvald att åka till Sankt Petersburg under Europeiska mästerskapen i fotboll, och den enda från polisregion Bergslagen.

Runt 1 500 svenskar på plats

Enligt Svenska fotbollförbundet så väntas drygt 1 500 svenska supporters vara i Sankt Petersburg för att kolla på fotboll och eftersom det fortfarande råder en pandemi så ligger mycket fokus på att restriktionerna följs, både bland privatpersoner och inom polisen.

Lyder under rysk lag

På plats har de svenska konstaplarna inga polisiära befogenheter, utan lyder under rysk lag och jobbar för att tjänstgöra den ryska polisen, med fokus på de svenska supportrarna.

I klippet berättar supporterpolisen David Kihlström André hur de kommer jobba på plats i Ryssland – och hur han tror det går för Sverige i gruppspelet.

Så visas Sveriges matcher i gruppspelet

• 18/06: Sverige-Slovakien SVT kl. 15.00 (Krestovsky Stadium, S:t Petersburg)

• 23/06: Sverige-Polen kl. 18.00 TV4 (Krestovsky Stadium, S:t Petersburg)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.