Källa: SCB. Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Värmländska kommuner lägst utbildningsnivå i landet

Uppdaterad
Publicerad

Filipstad och Eda är de värmländska kommuner med lägst utbildningsnivå i landet. Nio procent av befolkningen där är högutbildade, jämfört med rikssnittet är 23 procent.

– En förklaring kan vara att det inte finns någon möjlighet till högre studier på mindre orter, säger Sinsia Sauli, utredare på Statistiska centralbyrån, SCB

Statistiken är kommer från en rapport som publicerades i mitten av juni och baseras på uppgifter från 2018. Filipstad och Eda delar den lägstanivån med Hällefors och Degerfors som också ligger på 9 procent. Invånarna i Hammarö och Karlstad har högst utbildningsnivå i Värmland och ligger på 29, respektive 26 procent, alltså över rikssnittet.

– Vi levererar fakta, men det är inte konstigt att stanna i staden man utbildat sig, säger Sinsia Sauli.

Vidare säger han att man kanske lättare får jobb på den mindre orten vilket gör att behovet av att utbilda sig inte finns. En annan förklaring är att det inte finns möjlighet till utbildning på hemorten – om man inte pluggar på distans förstås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.