I Gustavsfors, känt som ”Värmlands köldhål”, har termometern visat på 31 grader den här veckan. Foto: SVT

Varmt och torrt i ”Värmlands köldhål”

Uppdaterad
Publicerad

I byn som beskrivits som Värmlands köldhål har termometern visat på 31 grader den här veckan. Det handlar om Gustavsfors i Hagfors kommun.

– Det har varit varmt och torrt, men något rekord är det inte, säger Valter Berg, som forskat om byns historia och har koll på de officiella temperaturer som uppmätts.

Han berättar att 9 juli 1933 var det 33 grader varmt i Gustavsfors. Och det fick svåra konsekvenser. Det finns fler likheter mellan den här sommaren och sommaren 1933. Då, precis som nu härjade nämligen flera stora skogsbränder i landet.

Rekordvärme 2018

– Det var precis lika som idag. Det brann överallt i hela Sverige, säger han.

Ingen helikopter, inga flygplan

Bland annat var det två stora skogbränder norr om Hagfors just i området kring Gustavsfors. Sammanlagt var det cirka 200 hektar skog som brann.

Militärer från Värmlands regemente och Dalaregementet kallades till bränderna.

– Det var 2 000 personer på varje skogseld som var med och släckte, ingen helikopter, inga flygplan, inga brandslangar, ingenting, säger han.

Oklart hur bränderna startade

De omfattande bränderna i området beskrivs också i den rapport som finns på Värmlandsarkivet och som länsdetektiverna från Karlstad skrev efter att de skickats till området för att försöka få klarhet i hur bränderna startade och om någon kunde ställas till svars för dem.

Helt klarlagt hur bränderna startade blev det inte.

Men då liksom nu var det extremt torrt och varmt i skogarna. De 31 grader som termometern kommit upp till den här sommaren är lite för mycket för att Valter Berg ska trivas.

– Jag skulle vilja ta en snabbtur till Spetsbergen, säger han med ett skratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet