Daniel Kowalski vandrar genom Sverige. Från högst upp i norr till längst ner i söder. Nu passerar han genom Värmland. Foto: Mirja Kvarnevik/SVT

Vandring genom Sverige: ”Känner mig som en del av världen”

Publicerad

När utlandsresan blev inställd bestämde sig Daniel Kowalski för att vandra genom Sverige istället. En resa som ska ta honom från Sveriges nordligaste kommun till den sydligaste. SVT Värmland träffar honom i Stömne, Arvika.

Planen var att resa till USA för att gå den berömda vandringen Pacific crest trail i Kalifornien när coronapandemin gjorde resan omöjlig.

– Jag hade redan tagit studieuppehåll, det kändes som ett äventyr att gå genom Sverige, säger 23-åriga Daniel som studerar till civilingenjör i Uppsala.

Daniel har tidigare gjort kortare vandringar, men det här är första gången han gett sig ut på riktig långvandring. Och det har fått honom att gå ner i varv och njuta av naturen på ett nytt sätt.

– Jag känner mig som en med världen, säger Daniel Kowalski.

Uppmanar till vandring

Han tror att många skulle må bra av att kränga på sig ryggsäcken och ge sig ut i världen på en vandring. Men inte nödvändigtvis genom hela Sverige.

– Gå ut i över en vecka, det är då man börjar förändras. Det här måste man vara lite galen för att ta sig an, säger Daniel.

Leder, vägar och terräng

Han startade i Abisko och vandrade söder ut på vandringslederna Gröna bandet och Södra Kungsleden. I Värmland och Dalarna är det ont om längre vandringsleder, så Daniel har fått följa bilvägarna, eller gå mitt i skogen.

– Jag gick genom skogen från Segenäs till Torsby.

Nu börjar det bli mörkt och kallt ute och Daniel hoppas på att slutföra vandringen inom en månad. Planen är att ta sig hela vägen ner till Smygehuk i Skåne, som är den skandinaviska halvöns sydligaste udde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.