Foto: SVT

Västanå sjunker ner i nordisk mytologi

Publicerad

På Västanå teater har man den här sommaren lämnat Selma Lagerlöf och begett sig över tusen år tillbaka i tiden, till historier om jättar, gudar och andra varelser. På midsommardagen är det premiär.

Det är Eddan, samlingen av nordiska kväden och verser, som regissören Leif Stinnerbom satt tänderna i.

– Det är ju en sagovärld, en mytologisk värld som man går in i, som är fylld av äventyr och magi och rätt så tänkvärda tankar om vår egen tid också faktiskt, säger Leif Stinnerbom.

Västanå Teater

Hanna Kulle spelar Völvan, en urgammal vis kvinna som Oden lockar upp ur underjorden för att få svar om framtiden.

– Jag är en uråldrig Völva. Jag är så gammal att jag var med när de stora urjättarna skapade världen, säger hon.

Gamla historier och nya perspektiv

Hanna Kulle, som tidigare spelat både Marianne Sinclaire i uppsättningen Gösta Berling, och Thea Sundler i Charlotte Löwensköld ser fram emot att i år bjuda på betydligt äldre historier än Selma Lagerlöfs.

Äldre historier, men ämnen som diskuteras fortfarande diskuteras idag. Något som också regissören lagt märke till.

– Om man tittar på det med ett dagsperspektiv så är det lite intressant för undergången beskrivs som en serie naturkatastroefer där bland annat vattnet stiger i haven och dränker land och liknande, så man studsar ibland och tänker, men herregud är vi på väg mot ragnarök, säger Leif Stinnerbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västanå Teater

Mer i ämnet