Vattenpest används bland annat i akvarier. Foto: Fice/Creative Commons

Vattenpest stoppar vassröjning i Rudstjärn

Publicerad

Det invasiva växten vattenpest hindrar Karlstad kommun från att röja vassen i Rudstjärn. Det skriver kommunen i ett pressmeddelande.
Tidigare har kommunen fått stoppa vassröjningen även i Stodenetjärn och nu väljer man att lägga pengarna på Klarälven istället.

Vattenpest växer tätt och hindrar ljus från att nå andra växter i vattnet. Eftersom den kan spridas genom små delar vill kommunen inte använda vassröjningsmaskiner på både drabbade och inte drabbade vattedrag.

– Vattenpesten i Rudstjärn är inte alls lika utbredd som i Stodenetjärn men nu när vi vet att den finns där tar vi inga risker. Då är det bättre att vassröja på andra platser där det också finns behov, säger Marianne Fröding, samordnare på teknik- och fastighetsförvaltningen i pressmeddelandet.

Nu ska Karlstad kommun istället röja vass i Klarälven vid Sommaro och Romstad.

I klippet får du tips om vad du själv kan göra för att stoppa spridningen:

Stor spridning av vattenpest – Detta kan du göra Foto: Lovisa Gelin SVT

Fakta: Vattenpest

Visa
  • Smal vattenpest används som prydnadsväxt i akvarier och dammar, och kan växa i täta bestånd om den oavsiktligt sprids vidare till sjöar och vattendrag.
  • De tar plats och hindrar solljuset att tränga ned i vattnet vilket påverkar livsbetingelser för andra växter.
  • Det kan även förändra miljön för djurlivet. Dels på ett positivt sätt genom att den blir föda åt till exempel betande sjöfågel och fungerar som skydd för yngel, men även negativt genom att skrymmande massor av smal vattenpest kan ödelägga habitat för djur som kräftor och fisk.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer