Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Publiken bjuds på flera klassiska bilar under Royal rally, bland annat Tom Axelssons Audi ur-Quattro. Se fler bilar storma fram på vägarna i videon. Foto: Morgan Kringstad/SVT

Veteraner bjuder på show med legendariska bilar under Royal rally of Scandinavia

Uppdaterad
Publicerad

Det är en tävling – men lika mycket en uppvisning av klassiska rallybilar.

Legendsklassen som körs under Royal rally of Scandinavia röner som vanligt stort intresse.

I Royal rally of Scandinavias legendsklass finns bilar som Audi ur-Quattro (Tom Axelsson/Krister Gull), Vauxhaull Chevette (Göran Jonasson/Björn Jonasson), en Triumph 2,5 PI (Stig Johansson/Peder Johansson). Störst uppmärksamhet får dock kanske Lancia Stratos-replikan som körs av Rune Andersson med Ewa Andersson i högerstolar.

Arne Rådström leder legendsklassen i Royal rally

Men snabbast av alla är värmlänningarna Arne Rådström och Kent-Ola Björklund i en Volvo 262. Efter fredagens tre sträckor leder de med 43 sekunder före Håkan Lind och Håkan Berger i en Volvo 242.

Inledningsvis utmanades Rådström mest av Mats Jonsson, som vann Svenska rallyt 1992 och 1993, men Jonsson rullade sin bil på den andra sträckan och bröt.

Tidigare förbundskapten i ishockey som kartläsare

På tredje plats ligger Ola Axelsson som har Curt ”Curre” Lundmark, legendarisk förbundskapten i ishockey, som kartläsare. De är en dryg minut bakom ledarna.

Under lördagen körs de avslutande sträckorna i klassen.

Starta klippet i spelaren för att se Tom Axelsson, ”Curre” Lundmark och Arne Rådström berätta om fredagens eskapader i Royal rally.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.