Foto: TT Arkivbild

Viltolyckorna fortsätter att öka

Uppdaterad
Publicerad

Antalet viltolyckor fortsätter att öka, under årets sex första månader inträffade över 28 000 olyckor i landet och bara i Värmland 1 781 viltolyckor.

– Som bilförare måste man bli mycket mer medveten om vad som rör sig intill vägarna, säger Fredrik Bergh, informationssekreterare på NVR till Siren.

Värmland och Kalmars län varit värst drabbat hittills under 2018 efter de tre storstadslänen, det här visar nya siffror från Nationella viltolycksrådet (NVR) som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Det finns enligt Fredrik Bergh flera förklaringar till viltolycksökningen, dels har vi mer trafik än tidigare. Sedan har de tidigare snöfattiga åren med milda vintrar i söder gynnat viltstammarnas tillväxt.

Men hur årets svåra torka kommer att påverka stammarna, är än så länge oklart.

– Man kan tänka sig att djuren kommer röra på sig mer i jakt på vatten och att foderbristen kan ge utslag längre fram. Men vi har aldrig upplevt en så här lång torrperiod tidigare så vi vet egentligen inte, säger Mats Dalén, länsansvarig polis inom Nationella Viltolycksrådet i Blekinge till Siren.

Antalet olyckor ökat i 15 av 21 län

Under hela 2017 rapporterades 61 282 olyckor i hela landet, vilket är en historisk hög nivå. Under första halvåret i år har antalet olyckor ökat i 15 av 21 län jämfört med det första halvåret 2017. Rådjursolyckorna står för majoriteten av olyckorna.

Under hösten ökar riskerna för att köra på vilt, då rör sig djuren som mest. Men än så länge är det många ljusa timmar på dygnet och bra sikt längs med vägarna.

– Det är de klassiska råden som gäller för bilisterna. Det vill säga extra försiktighet i gryning och skymning och att ha bra koll på skyltarna. Vi måste också bli bättre på att förstå djurens beteende, säger Fredrik Bergh.

Lag på att rapportera olyckor

Och som SVT Värmland tidigare rapporterat om är det många bilförare som smiter från trafikolyckor där vilt är inblandade. Hela 124 viltolyckor i länet anmäldes inte av föraren under det första kvartalet i år.

Sedan 1 januari 2010 är det lag på att alla kollisioner med vilda djur ska polisanmälas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.