Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tvärs över vattnet från Borvik planeras den nya vindkraftsparken. I klippet hör du representanter från Fortum och Borgviks utvecklingsråd. Foto: SVT

Vindkraftsplaner i Segmon väcker protester

Publicerad

Fortum vill bygga upp till 23 vindkraftverk väster om Segmon. Men många av de boende protesterar mot planerna.

– Folk är allt ifrån förvånade till förtvivlade och förbannade, säger Gunno Rosell som är ordförande i Borgviks utvecklingsråd.

Området där vindkraftsparken planeras är på drygt 2 000 hektar och ligger cirka 2 kilometer väster om Segmon. Enligt planen ska verken bli upp emot 300 meter höga.

Men Gunno Rosell som är ordförande för Borgviks utvecklingsråd menar att planerna är helt i strid med vad som står skrivet i översiktsplanen.

Det är miljöprövningsdelegationen på länsstyrelsen som väger in alla argument för och emot och sedan beslutar om bygget blir av.

Så mycket el kan produceras

Enligt Fortums beräkningar har området potential att rymma upp till 23 vindkraftverk med en sammanlagd effekt på cirka 200 MW. De 23 vindkraftverken har potential att producera hushållsel till omkring 120 000 hushåll.

I klippet hör du Gunno Rosell samt Fortums projektledare Karl-Johan Hellblom argumentera för och emot vindkraftsparken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.