Bilder från polisens förundersökning. Foto: SVT

Vittnet: ”Han sa att han fjuttade på”

Publicerad

Det nyckelvittne som igår inte kom till rättegången vittnade idag efter att ha blivit hämtad av polis.

Mannen, som kände den åtalade, berättade för tingsrätten att han sett den misstänkte cykla mot brandplatsen på kvällen eller natten innan det brann.

Vittnet berättade under rättegången att han också träffade den åtalade 42-åringen morgonen efter branden.

– Han sa att ”jag fjuttade på”, berättade vittnet.

Mordbrand i Rottneros

Handlar om svartsjuka

Flera vittnen hördes på fredagen, bland annat den person som hade lägenheten där branden började. De har tidigare varit vänner, men har de senaste åren haft flera konflikter. Nu handlade det om svartsjuka, enligt lägenhetsinnehavaren.

Utöver vittnesmålet finns sms-konversation som åklagaren menar bevisar att 42-åringen tänkte anlägga en brand.

”Verkar inte vettigt”

Försvarsadvokaten Bertil Moreau ifrågasätter uppgifter om att hans klient ska ha berättat om att han tänkte anlägga en brand eller som ett vittne uppger att han hade gjort det.

– Varför skulle han säga det? Det verkar inte riktigt vettigt, säger han.

Onyktra vittnen

Enligt Bertil Moreau finns inget motiv eller teknisk bevisning som pekar på att 42-åringen har begått det brott han anklagas för. Och när det gäller de vittnesmål som åklagaren lägger upp sitt mål på kan man konstatera att de flesta av dem varit berusade.

Försvarsadvokaten säger att i och med att 42-åringen blir kvar i häkte är han fortsatt på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

– Men det säger inte att han slutligen kommer att fällas för det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordbrand i Rottneros

Mer i ämnet