Bild från polisens förundersökning. Foto: SVT

Sex års fängelse för Rottnerosmordbrännaren

Publicerad

Det blev sex års fängelse för den 42-åring som stått åtalad för att ha tänt på ett flerfamiljshus i Rottneros i april i år. Det meddelade Värmlands Tingsrätt på torsdagen.

Det var i slutet på april som en man boende i ett flerfamiljshus i Rottneros vaknade av att lägenheten var rökfylld.

Även trapphuset var fullt av rök, så mannen tog sig ut genom fönstret och väckte därefter resten av de boende i huset. När räddningstjänsten kom till platsen var hela huset rökfyllt, men det brann bara i en av de fyra lägenheterna.

Yrkade på sju års fängelse

Händelsen rubricerades som grov mordbrand och den 42-årige man som nu dömts greps. Åklagare Cecilia Aronsson lade under rättegången mot mannen fram bevis i form av vittnesuppgifter, sms och samtal till polisen om att en brand ska anläggas och sade då till SVT Nyheter Värmland att bevisläget var gott. Hon yrkade på sju års fängelse.

– Jag anser att det är styrkt att han anlagt branden och att motivet är hämd. Det drabbade helt oskyldiga personer, därför menar jag att brottet är extra grovt, sade Cecilia Aronsson efter att rättegången hade avslutats.

Den åtalade 42-åringen har hela tiden nekat till alla anklagelser och hans advokat, Bertil Moreau har tidigare sagt att han anser att bevisningen inte var tillräcklig för att fälla hans klient.

”Jag har fjuttat på”

Men tingsrätten dömer alltså mannen mot hans nekande, och trots att det inte finns teknisk bevisning.

”Det bevisning som talar mycket starkt för NN:s skuld är hans egna muntliga och skriftliga uttalanden”, skriver tingsrätten i domen.

Framför allt handlar det om att han i sms skrivit att han ”skulle elda upp hela huset”, och att han sagt till en person att han ”fjuttat på i soffan”.

42-åringen ska vara kvar i häktet i väntan på att domen vinner laga kraft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordbrand i Rottneros

Mer i ämnet