Foto: SVT

Mordbrandsrättegång inledd

Uppdaterad
Publicerad

Vittnesuppgifter, sms-meddelanden och samtal till polisen om att en brand ska anläggas.

Det delar av bevisningen som åklagaren la fram när rättegången startade mot den 42-åring som misstänks för grov mordbrand efter en brand i en flerfamiljsfastighet i Rottneros i april.

– Bevisläget är gott, säger åklagaren Cecilia Aronsson.

Enligt åklagaren startade branden i en soffa i en lägenhet där en person som varit i konflikt med 42-åringen bott tidigare.

– Det är flera konflikter dem emellan, säger Cecilia Aronsson.

Mordbrand i Rottneros

Det ska bland annat handla om en kvinna som båda haft förhållande med.

Den åtalade 42-åringen säger att har har en konflikt med den person som tidigare bodde i lägenheten. Det handlar dels om flickvännen, dels om ett antal brott som 42-åringen fått ta skulden för efter att ha blivit angiven av den andre mannen. Däremot nekar han till alla anklagelser om mordbrand. Han hävdar själv att han låg hemma och sov när branden startade.

– Jag drack några öl och sedan gick jag och la mig, säger han.

Vid åklagarens förhör berättar han att han druckit 20 starköl.

Grannar till 42-åringen, som nu ska höras, har uppgett att de hört 42-åringen uttala att han är arg och ska tända eld på fastigheten.

En uppgift är att han uttryckt att han ”eldar upp hela huset....”

– Det var ett dåligt ordval av mig, säger 42-åringen och förklarar att han menade någonting helt annat än att tända eld på fastigheten.

I åklagarens sakframställan finns ett samtal från en person som ringer till polisen för att varna de boende med uppgiften att en man är på väg till fastigheten för att tända eld på den. Han uppger fel förnamn, men det signalement han ger på personen som han uppger ska tända eld på huset stämmer väl överens med 42-åringen.

Hans försvarsadvokat Bertil Moreau säger att åklagarens uppgifter bara gäller vad hans klient ska ha sagt.

– Men ingen har sett någonting, säger Bertil Moreau.

Enligt 42-åringen är vittnena köpta eller skrämda av den person som han har en konflikt med.

– Det passar honom att någon annan får skulden.

Den åtalades advokat säger att hans klient saknar motiv och att det heller inte finns någon teknisk bevisning som pekar mot 42-åringen.

Under eftermiddagen kommer rättegången att fortsätta med vittnesförhör.

Rättegången avslutas imorgon, fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordbrand i Rottneros

Mer i ämnet