Här, i en lägenhet på Kronoparken i Karlstad, hittades den unga kvinnan död i början av juni i år. Foto: SVT/Dagsmedia.se

Yrkar på 14 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutades förhandlingen i Kronoparksmordet i Värmlands tingsrätt. Åklagaren Cecilia Aronsson yrkar att den misstänkte 20-åringen ska dömas till 14 års fängelse.

– Det rör sig om ett mycket allvarligt mord med flera försvårande omständigheter, säger åklagaren.

Det var en till synes oberörd 20-åring som lugnt lyssnade på parternas slutförhandling i rätten i dag. 

Vid pläderingen förklarade åklagare Cecilia Aronsson att brottet har ett straffvärdet motsvarande 18 års fängelse eller livstid, men eftersom gärningsmannen var under 20 år vid brottstillfället är livstidsstraff inte aktuellt och hans ålder gör också att man enligt praxis ger en straffrabatt. Med det sagt yrkade Cecilia Aronsson på 14 års fängelse.

Misstänkt mord på Kronoparken i Karlstad

– Det finns flera försvårande omständigheter. Bland annat att det här mordet har utespelat sig i offrets hem och att hon har utsatts för omfattande och kraftigt våld mot huvudet och ansiktet och att hon i ett tidigt skede hamnar sittande och liggande och att våldet ändå fortsätter och är så utdraget.

Kommer att överklaga

För 20-åringens försvarsadvokat Leif Silbersky kom inte åklagarens yrkande som någon överraskning.

– Jag har redan fått besked av min huvudman att han vill överklaga när domen kommer. Vi kommer med all sannolikhet också att överklaga läkarutlåtandet och begära att Socialstyrelsens rättsliga råd meddelar hurvida man ansluter sig till den bedömning som har skett nu.

Vad är hans egen uppfattning?

– Hans egen uppfattning är att han är i behov av hjälp och vill ha samhällets hjälp på det sätt det finns resurser till, men som han nu menar att man förvägrar honom.

Vad händer nu?

– Vi avvaktar Tingsrättens dom och sedan har vi tre veckor på oss att överklaga, vilket kommer att ske.

Hittades död i sin lägenhet

Det var den tredje juni i år som den 25-åriga kvinnan hittades död i sin lägenhet på Kronoparken i Karlstad.

LÄS MER: Ung kvinna hittad död – polisen utreder mord

Polisen gick tidigt ut med att dödsfallet handlade om mord och redan samma vecka anhölls den misstänkte 20-åringen i sin frånvaro. Han hade då flytt landet och efterlystes internationellt. En månad senare greps han på ett tåg i Tyskland.

Dom meddelas 25 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på Kronoparken i Karlstad

Mer i ämnet