Zlatan Ibrahimovic i Manchester United-tröjan. Foto: Bildbyrån

Zlatan mot Karlsson – nu kommer domen

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsförmiddagen ska domen i målet där Zlatan Ibrahimovic stämt friidrottsprofilen Ulf Karlsson för förtal komma.

Det var vid en paneldebatt som arrangerades av Värmlands Idrottshistoriska sällskap som Ulf Karlsson fällde de omtalade uttalandena om Zlatan och dopning.

”Man kan också säga så här, att Zlatan gick upp tio kilo i muskler under perioden i Juventus. Det är rätt så snabbt, på ett år gjorde han det, på ett år”, sa Ulf Karlsson när panelen diskuterade doping.

Karlssons utspel om dopning

LÄS MER: Karlssons utspel om dopning

Enligt Zlatan Ibrahimovic advokater har han gjort sig skyldig till förtal, dels under själva debatten, dels i ett samtal med en journalist på Nya Wermlandstidningen efteråt.

Uttalandena fick stor spridning både i Sverige och utomlands, och brottet är därför att betrakta som grovt, hävdar Zlatan-sidan.

”Kan inte sägas utgöra förtal”

Ulf Karlsson däremot, nekar till brott. Vid rättegången i Värmlands Tingsrätt hävdade han att han inte gjort sig skyldig till förtal under själva debatten, och att det han sagt till en journalist efteråt inte kan prövas i tingsrätten, utan att det i så fall handlar om ett tryckfrihetsmål.

– Man har rätt att uttala sig fritt till journalister. Det kan inte sägas utgöra förtal, sa Ulf Karlsson försvarsadvokat Johan Eriksson till SVT Nyheter Värmland i en paus under tingsrättsförhandlingarna.

Begär inget skadestånd

Rättegången, som följdes av ett stort mediauppbåd, blev smått kaotisk och fick avbrytas flera gånger efter juridiskt käbbel mellan advokaterna.

Straffet för grovt förtal är böter eller fängelse i högst två år. Zlatan Ibrahimovic har inte begärt något skadestånd, bara att Ulf Karlsson ska betala rättegångskostnaderna. Det kan å andra sidan bli en dyr historia.

Zlatan har anlitat två advokater till en total kostnad av närmare 140.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlssons utspel om dopning

Mer i ämnet