Zlatan Ibrahimovic har stämt Ulf Karlsson. Foto: TT/SVT

Zlatanmålet i rätten i dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag hålls rättegången mot Ulf Karlsson i Värmlands Tingsrätt. Ulf Karlsson har stämts av Zlatan Ibrahimovic för grovt förtal alternativt förtal sedan han sagt att han tror Zlatan Ibrahimovic dopat sig.

”Zlatan gick upp tio kilo i muskler under perioden i Juventus, det är rätt så snabbt. På ett år gjorde han det, på ett år”. Så löd Ulf Karlssons egna ord på inspelningen från cafekvällen med Värmlands idrottshistoriska sällskap i våras. En inspelning som och åberopas som bevis av båda parter vid rättegången.

Ulf Karlssons uttalande fick spridning över hela världen efter att NWT publicerat en artikel där Ulf Karlsson bekräftar att han tror Zlatan var dopad under tiden i Juventus.

Karlssons utspel om dopning

13.00: SVT Nyheter Värmland rapporterar direkt från rättegången

SVT Nyheter Värmland har talat med Nils Funcke, expert i yttrandefrihetsfrågor och han har sin bild klar efter att ha lyssnat på inspelningen:

– Om det inte kommer fram något särskilt under själva rättegången så skulle jag vilja säga att Ulf Karlsson har förtalat Zlatan.

Ulf Karlsson nekar till brott

Ulf Karlsson själv menar att det inte är frågan om förtal. I våras bad han Zlatan om ursäkt i ett öppet brev till TT:

”Under debatten uttryckte jag mig både otydligt och olyckligt om Zlatan Ibrahimovic. Jag förstår nu, i efterhand, att det jag sa kan uppfattas som ett utpekande och det är djupt beklagligt. Det var inte alls min avsikt. Jag vill därför be Zlatan och övriga som kan ha tagit illa upp om ursäkt för mina insinuerande uttalanden.”

Han skrev också:

”Jag har, alltsedan jag själv blev idrottsledare, alltid stått upp emot all form av doping. Jag hoppas att mina olyckliga formuleringar i detta fall inte skadar uppfattningen om Zlatan, som jag anser vara den största fotbollsspelare vi haft i landet.”

Fällande dom kan få konsekvenser för media

Zlatan Ibrahimovic kommer själv inte medverka vid rättegången i Karlstad. Han har inte krävt något skadestånd av Ulf Karlsson så om han döms riskerar han böter och rättegångskostnaden.

En fällande dom skulle också kunna få konsekvenser för media, menar Nils Funcke.

– Får Zlatan en fällande dom så finns ju det extra goda förutsättningar att stämma tidningar för förtal. Nu skulle väl jag inte tro att det blir aktuellt  åtminstone inte mot några svenska medier, men det finns ju internationella tidningar som mer eller mindre har tagit Ulf Karlssons påståenden som en sanning, säger Nils Funcke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlssons utspel om dopning

Mer i ämnet