Tusentals personer samlades på Heden för att manifestera mot våld. Foto: SVT/Mattias Bergström

1000-tals motdemonstranter på Heden

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen samlades 1000-tals motdemonstranter på Heden i Göteborg för att demonstrera mot Nordiska Motståndsrörelsen marsch i centrala Göteborg.

Solen skiner över Heden och människorna som samlats vid fotbollsplanerna. Några regnbågsflaggor vajar i vinden. Kerstin Naucler och Mats Mogren är här med sina barnbarn och vill demonstrera mot nazistmarchen.

– Jag är här för att vi måste protestera, vi kan inte ha på det här viset. Vi är 1000 nöjda motdemonstranter. Men det är klart att det är kluvet att vi behöver stå här alls. Det som är mest hoppfullt är att vi är så många, säger Kerstin Naucler.

NMR-demonstration i Göteborg

– Jag är så förbannad att vi åter kan se nazister gå på gatorna så jag finner knappast ord, det är så vidrigt. Jag skulle vilja skrika: Skäms skäms skäms! säger Mats Mogren.

Många motdemonstranter samlade vid Heden på lördagen. Foto: SVT

Vad är känslan för dig?

– Det är härligt att människor engagera sig och kanske att det börjar utveckla sig ett civllkurage som inte kommer att sluta, för vi måste forsätta kämpa i åratal och öka medvetenheten mot nazismen, säger Mats Mogren.

Hur vill du att dagen forsätta?

– Fredligt, men bestämt och absolut inga slagsmål på gatorna. Jag vill att vi i princip bara petar på dom och ropar:  Försvinn från gatorna!  Annars rullar vi er i tjära och fjäder, säger, Kerstin Naucler.

Det är väl ändå rätt våldsamt?

– Nej det är en traditionell markering för den här typen av människor som dom förtjänar, säger Mats Mogren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet