Foto: TT

13-årig pojke hölls olagligt inlåst på ungdomshem

Publicerad

Stadsdelsnämnden i Angered kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), efter att en 13-årig pojke hölls inlåst i åtta dagar på ett statligt ungdomshem.

Enligt Ivo fanns ett beslut om omhändertagande från Förvaltningsrätten, men beslutet gav inte grund för att låsa in pojken. Domstolen ska ha godkänt omhändertagandet på grund av pojkens hemförhållanden, men för en inlåsning krävs att han också har omhändertagits på grund av sitt eget beteende, vilket inte var fallet.

Personal kontaktade Ivo

Pojken själv och en person i personalen på ungdomshemmet kontaktade Ivo i december, och uppgav då att han var ledsen och upprörd över att stadsdelsnämnden ville hålla honom kvar på ungdomshemmet, trots Förvaltningsrättens beslut.

”Allvarligt missförhållande”

Ivo skriver i beslutet att det är allvarligt att en myndighet håller personer frihetsberövade utan lagligt stöd. Händelsen beskrivs vidare som ett ”synnerligen allvarligt missförhållande”.

Efter att den olagliga inlåsningen uppdagades fattade stadsdelsnämnden beslut om att göra en avvikelserapportering och en socialsekreterare har också varit i kontakt med pojken för att diskutera händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer