Migrationsverkets lokaler på Sagåsen i Mölndals kommun. Foto: Sandy Hansson/SVT

14 personer har rymt från förvaret

Uppdaterad
Publicerad

14 personer ska på torsdagskvällen ha rymt från Migrationsverkets förvar i Kållered. Enligt Migrationsverket tog sig personerna ut genom ett fönster.

Det var Blankspot som var först med att rapportera om rymningen. Uppgifterna bekräftas av gränspolisen.

– Det är ett antal som tagit sig ur förvaret under natten. Polisen har varit ute och sökt utan att få tag i dem, säger Mikael Holmgren, gruppchef vid gränspolisen i region Väst.

Enligt Migrationsverket ska personerna ha tagit sig ut genom ett fönster. Mikael Holmgren anser att händelsen är mycket allvarlig.

– Det är givetvis synnerligen dumt, det är inte så lätt att få tag på de här männen. De sitter ju i förvar för att de inte vill lämna landet frilvilligt.

Inget våld eller brottsmisstanke

Enligt vakthavande befäl Göran Carlbom så åkte polisen ut till förvaret när de fick informationen på torsdagen.

– Vi åkte ut och gjorde iakttagelser och för att säkerställa att ingen av de som arbetar där hade utsatts för brott, berättar han.

Det ska inte ha förekommit något våld och det finns ingen brottsmisstanke bakom rymningen enligt polisen.

Enligt uppgifter till Blankspot ska det funnits 65 personer på förvaret vid rymningen och fler hade kunnat lämna om de velat.

– Alla hade möjligheten men de flesta här vet inte vad de skulle göra som rymlingar, säger en förvarshållen till Blankspot.

Sällan så många rymlingar

Migrationsverket skriver i ett pressmeddelande att det är relativt ovanligt att personer rymmer från förvar och att det sällan rör sig om så många personer.

– Vi känner inte till att ett så stort antal personer rymt tidigare men det finns ingen statistik på det, säger Fredrik Söderberg Bruce på Migrationsverkets presstjänst.

Personerna tog sig ut genom ett fönster men Fredrik Söderberg Bruce vill inte lämna några ytterligare kommentarer om tillvägsgångssättet.

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade. Vi kommer under dagen vidta nödvändiga åtgärder för att återställa lokalerna i Göteborg och fortsätta arbetet för att förbättra skalskydden för förvaren, säger Torbjörn Nyberg, avdelningschef för förvar i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.