Under tisdagen beslutades att den misstänkte 16-åringen skulle häktas. Foto: TT

16-åring häktas misstänkt för äldrevåldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Vänersborgs tingsrätt valde att häkta den 16-åring som är misstänkt för våldtäkt av en äldre kvinna i Dals-Eds kommun.

Den 16-åriga pojke som sedan i fredags varit anhållen misstänkt för grov våldtäkt och sexuellt ofredande häktades idag av Vänersborgs tingsrätt.

Pojken misstänks för att ha överfallit och våldtagit en kvinna i 80-årsåldern i hennes hem i Ed under torsdagsmorgonen. Tidigare samma morgon ska han även ha sexuellt ofredat ytterligare en äldre kvinna i samma område.

Det var kvinnans make som larmade polis efter överfallet i torsdags i förra veckan. Kvinnan skadade ryggen och fick föras till sjukhus.

Nekar till brott

16-åringen häktas på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden. Enligt hans advokat, Peter Ekelund, nekar han till brott.

– Han har förnekat brott och säger att han inte har med detta att göra. I och med det är han besviken på att han blev häktad.

Vad är hans förklaring till det som hänt?

– Han har ingen förklaring. Han bor i Ed och har befunnit sig på platsen där det hänt. Men det är inget han är involverad i.

Inget av offren ska ha haft en relation till pojken.

Kritiska till häktning

Att personer under 18 år häktas av domstol är ovanligt.

– Jag har ändå valt att häkta honom, då det rör sig om ett väldigt allvarligt brott, säger åklagare Daniel Edsbagge till TT.

Ett alternativ hade varit att pojken placerats på en låst avdelning hos Statens institutionsstyrelse, SiS. Men någon sådan plats har inte gått att ordna i detta fallet, något som både åklagare och försvarsadvokat är kritiska till.

– Jag är kritisk till det, jag tycker det borde gå att ordna betryggande övervakning för en 16-åring som är misstänkt för ett allvarligt brott, men nu måste jag häkta honom i stället, säger Daniel Edsbagge till TT.

Pojken blev häktad av Vänersborgs tingsrätt men förhandlingen hölls i Uddevalla tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.