Foto: TT/SVT

17 000 SMS-livräddare – redo att rycka ut

Uppdaterad
Publicerad

Sverige får allt fler så kallade SMS-livräddare, privatpersoner med kunskap i hjärt- och lungräddning, som är redo att rycka ut när telefonen larmar. Nu sprids systemet i landet.

Varje år drabbas runt 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp. Samtidigt är över tre miljoner svenskar utbildade i hjärt- och lungräddning, men kunskapen kommer sällan till användning då de som skulle kunna hjälpa till ofta inte får veta att någon i deras närhet behöver hjälp.

Det är här systemet med SMS-livräddare kommer in.

Snabbare än ambulans

Konceptet bygger på att privatpersoner som utbildats i hjärt-och lungräddning laddar ner en app till sin telefon och registrerar sig. Om någon drabbas av ett hjärtstopp i deras geografiska närhet går ett larm i telefonen, en karta visar var den drabbade befinner sig och hur man ska ta sig dit.

På så vis kan SMS-livräddaren ofta vara på plats innan ambulans och inleda hjärt- och lungräddning. Systemet informerar också var närmsta hjärtstartare finns.

Startade som forskningsprojekt

– Vi vill ta vara på den kunskap i hjärt- och lungräddning som finns, alla de tusentals kurser som hålls varje år och som inte kommer till användning, säger David Fredman som är driftsansvarig på Heartrunner Sweden som driftar systemet.

Systemet sjösattes 2010 i Stockholms län som ett forskningsprojekt av bland andra Karolinska institutet och SOS Alarm. Idag drivs verksamheten som ett företag och systemet finns sedan 2016 även i Västra Götalands län.

Under hösten kommer även Västmanland och Sörmland att anslutas. Totalt i landet finns idag nästan 17 000 aktiva SMS-livräddare.

– Det är många fler regioner som är nyfikna, så det pågår spännande förhandlingar om att det ska kunna bli nationellt, säger David Fredman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.