Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
17-årig flicka försvunnen i Uddevalla – man misstänks för mord Foto: SVT

17-årig flicka försvunnen i Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad

En man har anhållits, skäligen misstänkt för mord i samband med försvinnandet av en 17-åriga flicka. Hon har varit försvunnen sedan i torsdags förra veckan och sågs senast i centrala Uddevalla.
– Han har anhållits, skäligen misstänkt för mord, säger åklagaren Caroline Fransson.

Polisen meddelade på tisdageftermiddagen att mycket tyder på att den 17-åriga flicka som försvann från Uddevalla i torsdags har blivit utsatt för brott. En man anhölls under tisdageftermiddagen misstänkt för mord i samband med försvinnandet. Enligt polisen ska flickan och den misstänkta mannen vara bekanta med varandra.

– Han har delgivits misstanke om mord. Det är omständigheter som har gjort att man har kommit fram till den här slutsatsen, men jag vill inte gå in på detaljer, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Skäligen misstänkt

Förundersökningsledaren och åklagaren Caroline Fransson säger att mannen är skäligen misstänkt för mord, alltså den lägre misstankegraden.

Hur säkra är ni på att flickan har mördats?

– Det vill jag inte gå in på, jag har inget mer att säga just nu.

Flickan är ännu inte återfunnen, men sökandet fortsätter, enligt polisen.

– Vi har inget sökområde och inget konkret ställe där vi söker på, men frivilligorganisationer söker och det är säkert ett arbete som kommer att ske tillsammans med polis framöver. Man håller på att arbeta på hur vi ska jobba vidare.

Försvann i Uddevalla

Det var under torsdagen förra veckan som en 17-årig flicka försvann spårlöst i centrala Uddevalla, enligt polisen. Hon anmäldes försvunnen i helgen av sina anhöriga som inte kunde få kontakt med henne.

Under måndagkvällen anordnade frivilligorganisationen Frivilliga insatser vid kris och katastrof (FIKK) en sökinsats efter flickan, med 74 personer som sökte i 14 grupper i och omkring Uddevalla.

Under sökinsatsen hittades ett par skor i ett skogsparti, ett par kilometer från centrum där den 17-åriga flickan senast syntes till. Polisen spärrade under tisdagsmorgonen av ett område kring fyndplatsen för tekniska undersökningar.

– Vi vet inte i nuläget om skorna tillhör den saknade flickan, men för tillfället utreder enheten för grova brott ärendet, sa Helene Jigebrink, jourhavande förundersökningsledare på polisen i Västra Fyrbodal på tisdagmorgonen.

Enligt SVT:s reporter på plats var det tydligt att något brunnit på marken vid fyndplatsen. Polisen vill inte kommentera om fynden bidragit till misstanken om mord som nu är rådande.

Särskild händelse

Under tisdagseftermiddagen tog polisen beslut om att inleda en särskild händelse, vilket beskrevs som ett formalia nödvändigt för att mer resurser skulle kunna skjutas till i sökandet efter flickan.

– Det handlar om att jag ska slippa jaga människor som kan hjälpa till. Så nu ska vi få förhörspatruller som ska knacka dörr, tipshanterare och så vidare, sa Sten Rune Timmersjö, förundersökningsledare vid polisen.

Inledningsvis misstänkte polisen inget brott i samband med försvinnandet av 17-åringen. Men man har alltså nu vänt och en man är anhållen, misstänkt för mord. Vad som lett polisen till den vändningen är de i skrivande stund förtegna om.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ulla Brehm, polisens presstalesperson Västra Götaland, om utredningsläget. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvunnen 17-åring misstänks ha mördats

Mer i ämnet