Peder Schillerström (till höger) är grundare av Frivilliga insatser vid kris och katastrof (FIKK), samt en av grundarna av Missing people. Foto: SVT / FIKK

Sökandet utökas efter försvunna flickan: ”Folk är frustrerade”

Uppdaterad
Publicerad
Polisen misstänker att den försvunna 17-åriga flickan bragts om livet. En man är anhållen misstänkt för mord. Samtidigt utökas sökningarna efter flickan. Under tisdagskvällen meddelade frivilligorganisationen FIKK att nya fynd gjorts i sökområdet.
– Vi går inte in närmare på vad för fynd vi gjort, utan vi har lämnat över allt till polisen, säger Åsa Nordin vid FIKK.

Den 17-åriga flickan har varit försvunnen i fem dagar och misstänks nu ha mördats. Polisen har gripit och anhållit en man som som är bekant med flickan och som nu är misstänkt för mord. På tisdagseftermiddagen anhölls mannen, mot sitt nekande.

Under måndagskvällen anordnade frivilligorganisationen Frivilliga insatser vid kris och katastrof (FIKK) en sökinsats efter flickan, med 74 personer som sökte i 14 grupper i och omkring Uddevalla.

Då hittades en sko i ett område som polisen senare spärrade av och som undersökts av tekniker på tisdagen. Vilka fynd som gjorts på platsen vill polisen inte berätta, men på SVT:s bilder är det tydligt att något eldats på platsen.

Nya sökningar

Eftersom flickan inte påträffats har sökinsatserna utökats under tisdagen.

– Vi har haft en insats sedan klockan 10 med sökhund och drönare. Klockan 14 utökades den med frivilliga som anmält sig och vi blir ännu fler ikväll vid 18-tiden när folk slutar sina arbeten, säger Peder Schillerström, grundare av FIKK och en av grundarna till Missing people.

De nya sökningarna kommer till att börja med att göras kring den första fyndplatsen men även i en cirkel ett par kilometer runt bostaden där flickan senast befann sig.

”Väldigt dystert”

Många har reagerat starkt på att flickan misstänks vara mördad. 

– Det är väldigt dystert ute på plats, folk är frustrerade, men förhoppningen är att vi ska hitta nya fynd som gör att vi kommer vidare i det här, säger Peder Schillerström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Volontärerna Elisabeth och Sara om varför de hjälper till i sökningen

Vid 17-tiden meddelade polisen att uppgifter i utredningen gör att sökandet under kvällen bland annat inriktas till trakterna runt Ljungskile och kommer att genomföras av polis och hundpatruller. Frivilligorganisationerna har fått sökområden av polisen.

Över 150 frivilliga letar vidare på kvällen

– Jag kommer att vara här tills vi hittar henne. Det är många som kämpar på och som är ute och letar fortfarande även om det är mörkt och kallt, säger Jesper Söder, insatsledare för FIKK.

Som mest har det varit runt 250 personer som letat under dagen, men när det blev mörkare och svårare att leta, har de frivilliga blivit något färre. Under dagen har sökandet skett norr och söder om Uddevalla med riksväg 44 som utgångspunkt, och under onsdagen är sökinsatsen tänkt att fortsätta runt om området där en sko hittades och polisen gjorde avspärrningar,

– Det här är en händelse som engagerar alla sorters människor. Och jag kan bara konstatera att det är en väldig kämpaglöd som driver dessa medmänniskor och en förhoppning om att hitta flickan, säger Jesper Söder.

Nya fynd

Under tisdagskvällen uppgav frivilligorganisationen FIKK att deras patruller gjort nya fynd i sökområdet:

– Vi har gjort vissa fynd under kvällen, men vi går inte in närmare på vad för fynd vi gjort. Vi har lämnat över allt till polisen, säger Åsa Nordin, ärendeansvarig vid FIKK under tisdagskvällen.

Hon betonar också att det i nuläget inte går att säga med säkerhet om de nya fynden har med försvinnandet att göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Detta har hänt: Försvunnen 17-åring misstänks ha mördats

Mer i ämnet