13 kvinnor om året dödas av sina män

Uppdaterad
Publicerad

Det sker vanligen i hemmet utan vittnen. Varje år dödas omkring 13 kvinnor i Sverige av män de har eller har haft en nära relation med. Oftast har kvinnan utsatts för hot och våld innan mordet.

Kring millennieskiftet var dödligt våld i nära relationer ännu vanligare än det är idag. Då dödades omkring 17 kvinnor av en nuvarande eller tidigare partner varje år. På senare tid har det skett i genomsnitt 13 mord per år Motiven är oftast svartsjuka eller separationsproblem.

Nyligen dömdes en man i västsverige till 18 års fängelse för att mördat en kvinna som han under ett par år haft en relation med. Kvinnan dödes med kraftigt våld i ett torp utanför Falköping. Mannen eldade sedan upp hennes kropp utanför.

Känt att männen använt våld

När Socialstyrelsen år 2012 granskade 12 kvinnomord närmare såg man att det i flera fall var känt hos socialtjänsten, polisen och sjukvården att mannen tidigare utsatt kvinnan för våld.

Flera barn ögonvittnen till mordet

Granskningen kritiserar att socialtjänsten i flera fall missat att utreda våldsbrotten och menar att samarbetet mellan polisen och socialtjänsten behöver bli bättre. Åtta av de tolv mördade kvinnorna hade barn. Hälften av barnen var i närheten eller blev till och med ögonvittnen när mordet skedde.

Totalt beräknas omkring 150 000 barn i Sverige bo tillsammans med en förälder som blivit misshandlad av den andra.

Regeringen vill fokusera på männen som slår

Det allra viktigaste när någon utsätts för våld i nära relationer är att sätta offret i säkerhet. Det slår en utredning som lämnades till regeringen i maj fast. Samtidigt menar utredarna att det behövs mer kunskap om hur man får gärningspersonernas beteende att förändras. Man föreslår därför en särskild telefonlinje för de som utövar våld och en modell för ett nationellt behandlingsprogram.

När regeringen tog emot utredningen i maj fokuserade jämställdhetsminister Lena Hallengren på förövarnas ansvar.

– Det är aldrig kvinnorna samhället ska begränsa friheten för, det borde vara männen som slår vars frihet vi inskränker, säger jämställdhetsminister Lena Hallengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.