Starta klippet för att höra Tobias Carlsson, akututvecklingschef på SU, om varför färre söker akutvård under pandemin. Foto: Oscar Barragan/SVT

Coronaeffekten i Göteborg: 20 procent minskat söktryck på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Söktrycket på akutmottagningarna i Göteborg har minskat med cirka 20 procent jämfört med innan coronapandemin. En av anledningarna tros vara rädsla för att bli smittad eller smitta någon med covid-19 på sjukhusen.

– Det kan ha bidragit till en minskad smittspridning i samhället, samtidigt som det finns en risk att man söker vård för sent med allvarliga sjukdomar, säger Tobias Carlsson, akututvecklingschef på Sahlgrenska Universitessjukhuset.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är i skrivande stund det enda sjukhus i Västra Götalandsregionen som sänkt sin beredskapsnivå till normalläge, och SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat att stormen lagt sig inom covid-vården. Men på akutmottagningen har man märkt av ett minskat söktryck under en längre period.

– Just nu har vi en relativt stabil situation. Vi har färre sökande än normalt, och vi ser även att söktrycket för misstänkt covid-19 minskar, säger Tobias Carlsson, chef för akututvecklingscentrum på SU.

Coronaviruset i Västsverige

Rädsla för smittan håller folk borta

Tobias Carlsson menar att rädslan för smittan och att inte vilja belasta sjukvården är några av anledningarna som gör att folk kan dra sig från att uppsöka akutvård, även om det kan vara akut.

–  Att folk har sökt sig hit i mindre utsträckning har säkert bidragit till att minska smittspridningen i samhället, samtidigt som det finns en risk att man söker vård för sent med allvarliga sjukdomar.

Vad är din uppmaning?

– Blir man allvarligt sjuk, då ska man söka akut. Men man ska tänka sig för både sin egen och för sin omgivnings skull, säger Tobias Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet