Starta klippet för att höra Magnus Brink, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, berätta om en intensiv och annorlunda perdiod som nu övergått till ett läge där många anställda kan andas ut. Foto: SVT Nyheter

Stormen inom covid-vården har lagt sig: ”Lättad stämning”

Uppdaterad
Publicerad

Efter månader av intensivt arbete inom covid-vården har nu antalet patienter med covid-19 som intensivvårdas minskat markant i Västra Götalandsregionen. Och på Infektionsklinikens intensivvårdsavdelning på Östra sjukhuset, där man vårdat de svårast sjuka covid-19 patienterna, kan vårdpersonalen för tillfället andas ut.

– Det är en lättad stämning, säger Magnus Brink, överläkare och medicinskt ansvarig på avdelningen.

I klippet ovan berättar Magnus Brink om lugnet som infunnit sig på intensivvårdsavdelningen efter månader av intensivt arbete.

Nästan alla patienter med covid-19 som behövt intuberas och läggas i respirator i Göteborg har passerat på Östra sjukhusets intensivvårdsavdelning 302. När det var som värst, under maj månad, intuberades ett hundratal patienter på avdelningen.

Coronaviruset i Västsverige

Nu är det endast två patienter kvar på avdelningen, vilket är det lägsta antalet sedan den första patienten skrevs in i början på mars.

”De flesta andas ut”

Enligt Magnus Brink, vårdenhetsöverläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, är stämningen på avdelningen lättad. 

– Det har varit en intensiv och annorlunda period och de flesta andas ut. Nu har det gått hela fem dagar sedan vi fick starta intensivvård på en patient och det är helt unikt sedan detta startade, säger han.

Beredd på en andra våg

Samma nedåtgående trend går att se på övriga sjukhus i Västra Götaland där antalet covid-19 patienter som intensivvårdas sakta men säkert minskat sedan toppen i början av maj. 

Man pratar om en andra våg, kommer det att finnas ork till det? 

– Vi är beredda på att det kan komma en andra våg och att det kan öka till hösten. Jag är övertygad om att vi kommer att klara den uppgiften, men vi vet väldigt lite om hur den här pandemin kommer att utveckla sig i framtiden, säger Magnus Brink.

Intubation

Syftet med intubation är att skapa en säker luftväg som hjälper patienter som exempelvis behöver ligga i respirator med andningen.

I praktiken för man in en tub i luftstrupen på patienten som under ingreppet är nedsövd och därefter får smärtlindrande och lugnande läkemedel.

När respiratorn sedan kopplas in trycker den mekaniskt in syre i lungorna genom tuben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet