Foto: Ur polisens förundersökning

20-tal kvinnor utnyttjade i kopplerihärva

Uppdaterad
Publicerad

Nätverket rekryterade östeuropeiska kvinnor till Sverige för att sälja sex genom annonser på nätet. Förra veckan gjorde polisen ett tillslag mot nätverket och sedan dess har en stor del av annonserna försvunnit.

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat att fyra personer, två kvinnor och två män, häktats i Göteborg och utomlands misstänkta för grovt kopperi.

De misstänks för att via internetannonser ha utnyttjat kvinnor för prostitution i Göteborg, Växjö och Malmö efter att ha rekryterat och transporterat dem från ett land i Östeuropa.

– Kvinnorna har fotograferats lättklädda i sexuellt utmanande poser och deras tjänster har sedan bjudits ut via eskortannonser på nätet, säger Helena Trolläng, chef för utredningsenheten på polisen region Väst.

Totalt har polisen identifierat drygt 20 målsäganden i 20-30-årsåldern och även ett antal sexköpare.

– Kunderna har tagit kontakt genom att ringa eller mejla för att sedan åka till lägenheterna där kvinnorna tagit emot dem, säger Thomas Ahlstrand, åklagare, som inte kan svara på exakt hur länge verksamheten pågått.

Många annonser borttagna

Sedan tillslaget förra veckan har 60 procent av nätannonserna försvunnit i Malmö och Göteborg. I Växjö har alla försvunnit.

– Det är en väldigt synbar och markant effekt, säger Helena Trolläng.

Hon berättar att det är tack vare allmänheten som polisen fick kännedom om kopplerihärvan.

– Allmänheten var uppmärksam och tyckte det var ett onaturligt spring till en av de här lägenheterna. Det gjorde att vi fick upp ögonen för det här och började spana mot den.

Bland annat använde sig polisen av kameraövervakning och telefonavlyssning.

Lägenheterna hyrdes ut i andra hand

Sexhandeln ska ha ägt rum i lägenheter som hyrts ut i andrahand av privatpersoner. Polisen ser dock ingen koppling mellan nätverket och hyresvärdarna. Det handlar om minst fyra lägenheter i Göteborg, fem i Malmö och en i Växjö.

– Det är viktigt att veta vem det är som man hyr ut sin lägenhet till och att ta identitetshandlingar på hyresgästen. Kontanta betalningar ska man kanske vara lite misstänksam mot, säger Helena Trolläng.

– Får man någon som helst signal att allt inte står rätt till med uthyrningen så avsluta den. Annars finns det en risk att man själv blir misstänkt för brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.